середа, 23 червня 2021 р.

  Що можна прочитати з української літератури? 

Перелік цих творів – ще один доказ того, що українська література – це не лише трагічне, не лише сум, журба та страждання, а й таке, що формує національну свідомість, звеличує українську історію та культуру.




Пропоную вашій увазі ТОП-10 книжок, які варто прочитати кожному з нас: 


1. Леся Українка - "Лісова пісня"












Прадавні українські ліси бережуть безліч таємниць і загадок. Тут живуть незвичайні міфічні істоти, які охороняють свій невидимий людському оку світ. Таке уявлення лежить в основі драми-феєрії Лесі Українки “Лісова пісня“.

2. Іван Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я"











«Кайдашева сім’я» – яскравий зразок реалістичної соціально-побутової повісті, у якій на матеріалі повсякденного життя селянства розкриваються характерні риси вдачі українського народу: його індивідуалізм, прагнення жити окремим, самостійним життям.

3. Василь Шкляр - "Залишенець. Чорний Ворон" 













"Чорний Ворон" - не просто історичний роман, а маніфест на тему: хто такі українці і як їм жити. Роман відтворює одну із сторінок української історії - боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. В його основу покладено історичні документи, зокрема, з розсекречених архівів КДБ. Робота над романом тривала майже 13 років. З перших же сторінок "Чорного Ворона" можна було побачити неабияк уміло поєднані архівні документи і художню розповідь так, щоб факт не розчинився в морі фантазії і наборі троп, а навпаки - підкреслив свою значущість, став обєктом осмислення та переживання; щоб пробудив заспані почуття, чесноти і принципи як загальнолюдські, так і національні. Таких творів у нас зараз небагато, творів історичних, написаних цікаво, вдумливо, які торкаються теми історичної справедливості і приносять не тільки задоволення, а й користь та якийсь поштовх до роздумів, бажання самому щось шукати, вивчати, самовдосконалюватись. А це вкрай необхідно для розвитку сучасного українця.

4. Макс Кедрук - "Не озирайся і мовчи"














«Не озирайся і мовчи» — містичний роман з елементами жахів і техно українського письменника Макса Кідрука. Друком роман вийшов 2017 року у видавництві «Клуб сімейного дозвілля».

Твір зачіпає проблему спілкування між батьками та дітьми, дитячої жорстокості та підліткового бажання втечі від реальності. За словами автора, за стилістикою роман є логічним продовженням традиції закладеної в попередніх його творах «Жорстоке небо» та «Зазирни у мої сни».

Події роману розгортаються довкола чотирнадцятирічного юнака на ім'я Марк, який у своїй школі є об'єктом постійних цькувань і знущань. Знайомство хлопчака з дівчиною Сонею приводить його до місця, що зупинилось у часі, де той може сховатись від своїх життєвих негараздів, однак ця місцина є осередком набагато страшніших речей.

5. Осип Турянський - "Поза межами болю" 













«Поза межами болю» — повість-поема, написана Осипом Турянським — непересічним українським письменником, доктором філософії (Віденський університет, 1907р.), 1917 року яка вважається одним з найкращих творів людства про жах Першої світової війни. Пережите особисто, в сербському полоні, він відтворив у цій поемі в прозі, написаній у стилі експресіонізму, що стала тоді видатним явищем української модерної літератури. Ця дебютна книжка молодого вітчизняного прозаїка, вийшла друком в перекладі німецькою мовою, у Відні, 1921 року і створила чималий розголос у Європі.

6. Василь Стус - "Небо, кручі, провалля, вода"













Небо. Кручі. Провалля. Вода. Символічні стихії, в яких і з якими поет жив, боровся, розчинявся, змагався, творив – проорюючи власною долею, віршами, світоглядним вибором глибоченну межу між обивательським і пристосуванським існуванням і гранично чесним життям із собою, в собі, над собою.

7. Олександр Довженко - "Зачарована Десна" 














Це автобіографічний твір – спогади Олександра Довженка про його дитинство в рідному селі Сосниця на Чернігівщині.

Зауважте! В українській літературі саме Довженко, видатний кінорежисер і водночас письменник, започаткував новий жанр — кіноповість, тобто повість, написану з урахуванням специфіки кіно. Саме до цього жанру належить і «Зачарована Десна». Митець писав свої твори, щоразу думаючи про те, як вони виглядали би на екрані. Тож засоби кіномистецтва, його прийоми (як-от детальна розробка діалогів, увага до кольорів, побудова оповіді у вигляді монтажу окремих епізодів чи картин, часом не пов’язаних між собою, переміщення часових і просторових площин) були складовою його індивідуального стилю.

8. Іван Багряний - "Тигролови" 













Роман ґрунтується на особистих враженнях автора. Іван Багряний, який зазнав переслідувань із боку радянської влади, перебував на Далекому Сході понад п’ять років: спочатку — як висланець, якому заборонили протягом трьох років проживати в Україні, а потім — як каторжанин «БАМЛАГу» (табору Байкало-Амурської магістралі – залізниці, будованої силами ув’язнених). Митець об’їздив ці землі, займався мисливством у тайзі, отримав безліч вражень, які потребували творчого втілення.

9. Оксана Забужко - "Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій" 














Хто ми — Україна чи Малоросія? Європа чи Росія? Чи українська релігійність — це те саме, що візантійське православ'я? Звідки взялись тамплієри на берегах Дніпра? Яку таємницю берегли «таємні товариства» малоросійських дворян XIX ст.? Звідки в «Лісовій пісні» зашифрована легенда про Грааль? Чи й справді українці — це «селянська нація»? В чому різниця між демократією і хамократією? В чому полягав модерний «український проект» і чи вдалося нам його реалізувати?..

10. Юрій Шилов - "Брама Безсмертя"
















На матеріалах досліджень найдавніших могил-пірамід України автор осмислює духовно-господарські знання орійської людности ІV-ІІ тисячоліть до н.е. Наддніпрянські орії відіграли провідну роль у етногенезі слов`янських, германських, іранських, індійських народів. Безсмертні набутки наших предків засвідчують найглибші витоки української культури, безпосередню духовно-генетичну причетність українців до осердя орійської спільноти.

Немає коментарів:

Дописати коментар